سرتیتر خبرها
اطلاعیه مهم مرکز حراست وزارت صنعت، معدن و تجارت : از مردم درخواست داریم تخلفات را گزارش کنند / به ... - 18 مرداد 1397
لزوم نصب اتیکت و نصب قیمت کالا به طور واضح لزوم نصب اتیکت و نصب قیمت کالا به طور واضح در ... - 01 ارديبهشت 1397
تداخل صنفی تداخل صنفی یکی از معضلات بزرگ صنوف تداخل صنفی ... - 01 ارديبهشت 1397

تقویت سیستم خنک کننده ی موتور در تابستان

تابستان نزدیک است. با آمدن تابستان، هوای گرمتر، تعطیلات، و سفرهای طولانی تر نیز خواهند آمد. دلسرد نشوید اما اگر سیستم خنک کننده ی خودرو به خوبی کار نکند همه چیز را برای سرنشینان خودرو به یک کابوس تبدیل می کند. چون در واقع ناکارآمدی سیستم خنک کننده باعث خراب شدن خودرو میشود. اجازه ندهید که چنین وضعیتی پیش بیاید.

ساده ترین راه برای اینکه خیالتان از اجرای بدون تغییر برنامه های تابستانی راحت شود، این است که از حالا به سیستم خنک کننده ی خودروی خود توجه کنید؛ چون هنوز هوا خنک است. به ما اعتماد کنید، با این کار از پیش آمدهای بد و تعمیراتی که احتمالاً هزینه ی سنگینی در بر خواهد داشت، جلوگیری می کنید.

در اینجا راه هایی برای نگهداری از سیستم خنک کننده به شما ارائه می کنیم.


کار سیستم خنک کننده چیست ؟

به بیان ساده تنها کار سیستم خنک کننده در هوای گرم، خنک کردن موتور و جلوگیری از بالا رفتن دمای موتور به بیش از دمای استاندارد است.

فرآیند احتراق، گرمای زیادی تولید می کند. آستانه ی دمای ماده خنک کننده تا بالاتر از ۲۰۰ درجه می باشد و دمای موتور در نزدیکی اگزوز چند شاخه، به بیش از ۸۰۰ درجه می رسد. همه ی این گرما باید به جای دیگری انتقال داده شود، در غیر این صورت اجزاء موتور از کار می افتند. انتقال این گرما به جایی غیر از موتور، وظیفه سیستم خنک کننده است.


سیستم خنک کننده چگونه کار میکند ؟


 

سیستم خنک کننده ی خودرو از طریق انتقال گرما کار میکند؛ گرما را از موتور می گیرد و آن را به هوای بیرون انتقال می دهد. مایع سیستم خنک کننده، که ضد یخ یا مایع خنک کننده نام دارد، در واقع ترکیبی است که نیمی از آن آب است و نیم دیگر مایع خنک کننده.


سئوال: چرا فقط از آب استفاده نمی شود؟ مایع خنک کننده نسبت به آب دمای جوش بالاتری دارد و از خوردگی جلوگیری می کند.

مایع خنک کننده توسط پمپ آب در یک سری از مجراهایی که در موتور تعبیه شده است، جریان پیدا می کند. با جریان پیدا کردن مایع خنک کننده در موتور، تعادل دمایی با موتور صورت می گیرد. مایع خنک کننده ی موتور از طریق یک شیلنگ لاستیکی به رادیاتور انتقال پیدا می کند. زمانی که مایع خنک کننده در رادیاتور جریان پیدا می کند، هوای میان لوله ها و مجراهای فلزی رادیاتور، گرما را از مایع خنک کننده می گیرد و آن را به محیط اطراف انتقال می دهد. هنگامی که خودرو در حال حرکت است، هوا همواره از میان مجراهای رادیاتور عبور می کند و از طریق فن، جریان هوا به گردش در می آید. مایع خنک کننده، که اکنون دمای آن پایین آمده است، از طریق شیلنگ لاستیکی دیگری به موتور بازمی گردد و این فرآیند همچنان تکرار می شود.

اما این فرآیند ممکن است در خودروهای مختلف متفاوت باشد. به صورت معمول یک یا چند تسمه، کار چرخاندن فن و به کار انداختن پمپ آب را انجام می دهند. دریچه رادیاتور فشار سیستم خنک کننده را کنترل می کند و اگر فشار مایع از حد معمول بیشتر شود، بعنوان یک شیر اطمینان عمل می کن.

ترموستات دمای موتور را کنترل می کند؛ یا دمای موتور را بالا می برد و یا آن را خنک می کند. زمانی که موتور به دمای مناسب برای فعالیت رسید، ترموستات دریچه های موتور را باز می کند و به مایع خنک کننده اجازه می دهد به رادیاتور برود و بدین ترتیب فرآیند خنک شدن آغاز می شو.



نکاتی در نگهداری از سیستم خنک کننده

 

 

اگر از سیستم خنک کننده به خوبی نگهداری نشود، دیر یا زود از کار خواهد افتاد. زمانی که در مورد نحوه ی نگهداری از سیستم خنک کننده ی خودرو با متخصص مکانیک صحبت می کنید باید به این مسائل توجه داشت:

مایع خنک کننده باید به صورت مداوم شارژ شود. برای اطلاع از دوره های توصیه شده برای تعویض مایع خنک کننده به راهنمای مالک خودرو مراجعه کنید. اگر مایع خنک کننده به صورت دوره ای جایگزین نشود، تاثیر آن در جلوگیری از خوردگی سیستم خنک کننده از بین می رود – مشکلی که در ادامه به آن پرداخته شده است – و قابلیت خنک کنندگی خود را نیز از دست می دهد. میزان مایع خنک کننده نیز باید همیشه چک شود. اگر مایع خنک کننده تمام شود، موتور خودرو به علت دمای بالا از کار خواهد افتاد.

رادیاتور: اگر از مایع خنک کننده با قابلیت ضد خوردگی خود استفاده نشود، یا به صورت دوره ای تعویض نشود، ممکن است دچار خوردگی شود. خوردگی رادیاتور باعث سوراخ شدن آن می شود و در این صورت دیگر قابلیت به جریان درآوردن مایع خنک کننده را ندارد. هر چند وقت یکبار به متخصص مراجعه کنید تا رسوبات و خوردگی رادیاتور و سیستم خنک کننده را برطرف کند. همچنین از متخصصین بخواهید گرفتگی هایی مانند کاغذ، برگ، حشره یا سایر اشیاء را برطرف کند چراکه اگر سر راه جریان مایع قرار بگیرد، جریان آن را متوقف می کنند. آسیب دیدگی سیستم و یا رادیاتور دراثر برخورد سنگ و یا اشیاء دیگر با آن را چک کنید و در صورت مشاهده ی نشتی یا فرورفتگی آن را برطرف کنید.

تسمه ها و شیلنگ ها: این وسایل از لاستیک تهیه شده اند و به مرور زمان پوسیده و فرسوده می شوند. به طور تقریبی هر چهار سال یک بار یا باید آنها را تعویض کنید، یا براساس دستورالعمل خودرو آنها را جایگزین کنید. انجام بررسی های مرتب برای پیدا کردن هر گونه نشانه خرابی و فرسودگی ضروری است. ترک خوردگی تسمه ها یا نقاط نرم شده یا باد کرده روی شلنگ ها باید برطرف شو. اگر این وسایل مشکل داشته باشند، سیستم خنک کننده خودرو را از کار می اندازد.

پمپ آب: در بسیاری از خودروها، پمپ آب بوسیله تسمه تایم کار می کند. از آنجایی که تسمه تایم باید مرتب تعویض شود، بیشتر متخصصان معتقدند که معقولانه تر این است که پمپ را نیز همزمان با تعویض تسمه، تعویض کنید. اگر پمپ آب از کار بیفتد، موتور در اثر بالارفتن دما صدمه می بیند.

درب رادیاتور: اطمینان حاصل کنید که به صورت کامل بسته شده است. اطراف آن را بررسی کنید که نشتی وجود نداشته باشد. متخصص مکانیک میتواند با انجام تست، فشار درب رادیاتور را بررسی کند تا از سالم بودن آن مطمئن شود. مراقب باشید که هیچ وقت زمانی که موتور در حال کار است، درب رادیاتور را باز نکنید.



همچنین، به علائم زیر که نشان دهنده ی بروز مشکل در سیستم خنک کننده است، توجه داشته باشید:

نزدیک شدن عقربه دمای خودرو به نزدیکی خط قرمز

نشت یا بخار شدن مایع خنک کننده و یا شنیدن صدای باد از زیر کاپوت خودرو

بالا بودن دمای موتور یا استنشاق بوی مخصوص مایع خنک کننده

آگاهی و اجرای راه کارهایی برای نگهداری از سیستم خنک کننده میتواند از ایجاد مشکل در سیستم خنک کننده و موتور جلوگیری کند.

در کل، فصل تابستان است و ما میخواهیم با خیال راحت رانندگی کنید.

تماس تلفنی